В Україні впроваджується європейська система контролю сирого молока

06.06.2019 | 13:01

(AgroPolit) В межах XXXI Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2019» відбувся форум «Безпечне молоко – це просто», на якому було обговорено останні зміни нормативно-правового поля, які закладуть основу для нової системи контролю сирого молока відповідно до європейських норм. Зокрема, розглядалися основні положення наказу Мінагрополітики «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів», який набере чинності з 1 січня 2020 року. 

«Впровадження наказу дозволить наблизити молочну галузь України до норм та практик Європейського Союзу, а також встановити єдині вимоги щодо безпечності, якості та гігієни при виробництві та введенні в обіг молока і молочних продуктів. За останні 5 років обсяги надходження молока на переробку екстра класу збільшилися в 2,6 разу, досягнувши в 2018 році майже 600 тис. тонн. Тенденції до покращення якості молока мають стати невідворотними, адже вони націлені на забезпечення громадського здоров’я, зокрема через споживання якісної молочної продукції, виготовленої з безпечної сировини з дотриманням гігієнічних вимог і без залишків антибіотиків. Проте рухатися лише шляхом встановлення вимог неможливо, тому велика частина програм державної підтримки спрямована саме на стимулювання розвитку молочного сектору», — зауважила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова. 

За її словами, на сьогодні вже на шляху до отримувачів 324 мільйони гривень на дотації за утримання молодняку ВРХ, 275 мільйонів гривень – на дотації за утримання корів для 885 суб’єктів господарювання. З іншими програмами підтримки тваринництва можна ознайомитися за посиланням.

Олена Ковальова зауважила, що здійснення трансформації галузі можливо лише у випадку спільних дій виробників та переробників молока, громадських організацій та держави. Так, під час заходу представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань, Проекту з безпечності молока, агрохолдингів та фермерських господарств обговорили наступні спільні кроки щодо підвищення безпечності та якості сирого молока.

Другие новости раздела

Последние новости